Počnite da štedite. Ali odmah! | Podgorička banka
Subscribe to Syndicate
A+ / A / A-
Naslovnica > Content > Počnite da štedite. Ali odmah!

You are here

Počnite da štedite. Ali odmah!

Datum objave: 
09/07/2018
Neda Adžić
U ljudskoj prirodi je sklonost da više trošimo zarađeni novac nego da isti uštedimo. Ako ste i vi baš takvi, ne treba da se osjećate loše zbog toga, već da razmislite gdje najviše trošite a ne morate, tj. nije vam neophodno. Zašto ne bi pametno upravljali svojim finansijama i uštedjeli pristojnu sumu?

Vrste štednje

Građani najčešće čuvaju svoj novac u banci ili ga ulažu u penzioni fond. Ukoliko štedite u banci, banka će vam isplatiti kamatu na štednju. 
Postoje dva tipa štednje: štednja po viđenju (a vista štednja) i oročena štednja. Ukoliko klijent odabere štednju po viđenju onda u svakom momentu može podići svoj novac. Kod oročene štednje ne može raspolagati uloženim novcem određeno vrijeme odnosno do roka isteka oročenja koji je odabrao. Međutim, i oročena štednja može da se razroči prijevremeno, uz pisani zahtjev klijenta. Visina kamatne stope na štednju znatno je viša kod oročene štednje. 

Cilj štednje    

Prije nego što se odlučite na štednju postavite jasan cilj. Može i više njih. Neka vaš štedni račun postane vaša materijalna sigurnost, ali i šansa da ispunite neostvarene želje. Nepisano pravilo je da se štedi 10-15% zarade, međutim i manji iznosi u kontinuiranom periodu mogu postatati značajna suma. Probajte. Iznenadićete se. Ali, učinite to odmah! Ako štednju budete odlagali do, svima nama dobro poznatog „ponedjeljka“ kao dana za nove početke, vaš cilj će biti sve dalji. Svi imamo omiljeni grad koji želimo posjetiti, automobil koji bi vozili, možda i nekretninu koju bi kupili, ali trenutno nam je to samo neispunjena želja. Zašto bi vaša želja ostala neispunjena? Od vas zavisi. Ako jednom uspijete u ostvarivanju svog cilja, shvatićete da to nije bilo toliko teško i neostvarivo već je samo bilo potrebno da odlučite i istrajete u svojoj namjeri, odnosno štednji. 
Napišite na papir svoju listu želja. Ukoliko nekad poželite da odustanete od štednje pogledajte tu listu i podsjetite se krajnjeg cilja. 

Štednja od malih nogu

Djeci od najranijeg djetinjstva treba objasniti značaj novca, kao i da je zarada rezultat vrijednog rada. Iako svaki roditelj želi da obezbijedi najbolje uslove za svoje dijete, nekad je za njegovo dobro potrebno da ga  naučimo da to uradi samo. Ako vaše dijete želi skupocjenu igračku, objasnite mu da može početi da odvaja novac od džeparca kako bi je kupio. Ono čime vi možete doprinijeti njegovoj navici štednje je da mu kupite kasicu u koju može odlagati sakupljeni novac. Kada sakupi dovoljno novca za igračku koju želi, a zatim je i kupi, vrlo brzo će poželjeti da kupi još nešto na isti način. Ova metoda je vrlo korisna jer osim finasijskog obrazovanja dijete uči i strpljenju i upornosti. 
I ja sam danas zahvalna roditeljima što sam veliki broj igračaka kupila od sopstvenog džeparca. To mi je pomoglo da shvatim značaj i prednosti štednje. Kada sam se zaposlila moj izbor su bili Sože koraci kao način da mjesečnim uplatama na štedni račun za godinu dana sakupim dovoljno novca za putovanje. 
Pogledajte tipove štednje u našoj banci i izaberite onu koja vam najbolje odgovara. 

 

Ekspoziture

Nekretnine

OGLAS - ponuda nekretnina

Kursna lista

  • val. jed. Srednji promjena
  • CHF 1 1.0759
  • GBP 1 0.9003
  • USD 1 1.1843
  • naziv 6m. 3m.
  • EURIBOR -0.42 -0.47