Kako napisati dobar CV? | Podgorička banka
Subscribe to Syndicate
A+ / A / A-
Naslovnica > Blogs > Kako napisati dobar CV?

You are here

Kako napisati dobar CV?

Datum objave: 
14/04/2018
Katarina Đurišić
U potrazi za poslom prva tačka kontakta sa željenim poslodavcem je CV (Curriculum Vitae). Osnovna svrha ovog dokumenta je da kandidata predstavi u najboljem mogućem svjetlu, kako bi mu time omogućio poziv na testiranje ili intervju za posao.

Atraktivni poslodavci dobiju gomilu prijava za posao i od te mase pregledom CV-a odaberu one koji im se čine najzanimljivijim i najrelevantnijim za traženu poslovnu poziciju. Teško se istaći u velikim grupama, a u momentu apliciranja za posao CV je jedino što poslodavac zna o kandidatu pa je potrebno da bude napisan tako da stvori priliku „živog” kontakta sa poslodavcem, što onda daje značajnije šanse da se pokažete.

Zato je važno da je CV kvalitetno napisan i relevantan, kako bi zapao za oko potencijalnom poslodavcu. Ukoliko informacije date na početku ne djeluju relevantno, zapazi se neka gramatička grešku ili CV nije lijep za oko (djeluje nabacan informacijama, nema proreda, podnaslova, nabrajanja), uglavnom se gubi interesovanje za čitanjem do kraja. CV bi trebalo da bude kratak, informativan, interesantan i pregledan onome ko čita. Generalno se smatra da su dvije strane dovoljne da se iznesu konkretne i jasne informacije o kandidatu, ali i dovoljno sažete da sektor za ljudske resurse prilikom pregleda sadržaja izdvoji baš taj CV.

Preporuke za pisanje koje bismo izdvojili su:

Vodite računa o strukturi CV-a

Šta će CV sadržati zavisi od obima onoga što imate da kažete. Svakako osnovnu strukturu nemojte zanemariti, a to su vaši lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo. Preporuka je da se stavi i fotografija, da se navedu lične osobine i interesovanja jer to daje širu sliku o vama.

Lični podaci moraju biti tačni. Dovoljno je ime, datum rođenja i podatak gdje živite. Ne morate navoditi nacionalnost. Obavezno ostavite broj telefona i e-mail adresu.

Svoje obrazovanje navedite hronološkim redosledom, ali ne morate krenuti baš od osnovne škole. Ako imate neke nagrade ili diplome pomenite ih.

Radno iskustvo navedite obrnutim hronološkim redom, odnosno počevši od poslednjeg radnog mjesta. Ukoliko imate jako puno iskustva birajte ona koja su najrelevantnija za poziciju na koju aplicirate. Ukoliko nemate, onda navedite sve što ste radili, spomenite i prakse, volontiranja ili sezonske poslove kako bi poslodavac imao utisak da ste vrijedni i da ne sjedite kući čekajući posao. Nemojte se stidjeti svojih radnih iskustava, već o njima govorite tako da pokažete spremnost na učenje i razvijanje potencijala.

Fotografija daje poslodavcu mogućnost da lakše poveže utisak sa intervjua sa konkretnom biografijom, Naravno, obratite pažnju da na njoj izgledate pristojno, ne stavljajte fotografije iz noćnog izlaska, teretane, sa svadbe i drugih događaja.

Kod ličnih osobina navedite one koje zaista prepoznajete naročito ako su istaknute u oglasu, a izbjegnite generalizacije kao npr. „timski igrač“ jer su isprazne i nikoga neće oduševiti ako ih ne prati kontekst koji bi potkrijepio tu tvrdnju.

Pomenite interesovanja, hobije i aktivnosti van primarnog posla/obrazovanja iako vam se čini da su to suvišni detalji za čitaoca. Širina interesovanja kandidata je zanimljiva jer otkriva više o vama, a nekad ostavi upečatljiv utisak pa vas ljudi pamte po tome jeste li strastveni skijaš, lovac ili se bavite nekim humanitarnim radom, neobičnim zanimanjem i sl. Kandidati često misle da ovo nisu važne stvari, ali to upotpunjuje utisak o vama, naročito ako u razgovoru pomenete čemu su vas te aktivnosti naučile i kako su vas promijenile.

Kažite najbitnije o sebi i budite iskreni

Dešava se da kandidati u biografiji ne navedu sve čime su se bavili ili navedu i više nego što bi to interesovalo poslodavca. Treba voditi računa da budu pomenuta iskustva koja su za razvoj i karijeru kandidata bila korisna, jer isto to možete iskoristiti tokom predstavljanja na razgovoru za posao. Kandidat sebe preporučuje za posao onim što je naveo u biografiji, zato budite iskreni i dajte istinite informacije. Držite se konkretnih činjenica, sažetog stila pisanja, sa  hronološki jasnim pregledom do sada obavljanih poslova.

Naravno, cilj je da na najbolji način kažete što više o sebi kroz svoj CV. S toga, pazite da ne pretjerate, na intervjuu se očekuje da sve što ste u biografiji naveli i objasnite, zato budite objektivni i realni (ne pišite da ste se bavili košarkom ako ste pošli tri puta na trening, da volite likovnu umjetnost ako ste imali peticu iz ovog predmeta u osnovnoj školi i sl).  

Urednost i lakoća čitanja

Obratite pažnju na način pisanja, preglednost i gramatičku pismenost. Uskladite detalje u biografiji sa pozicijom za koju aplicirate. Na primjer, ako kompanija traži kandidata koji će se baviti internom komunkacijom, odnosima sa javnošću ili  poslovima koji zahtijevaju preciznost, sistematičnost, tačnost, administraciju, onda se posebna pažnja obraća na to koliko ste uredno napisali svoj CV.

Ukoliko fokus na detalje nije vaša jača strana, to ne znači da ste eliminisani, već da ste možda profil za druge vrste posla. Na primjer, neko ko je potencijalno dobar prodavac možda ne posvećuje pažnju ovim detaljima jer vrlo vjerovatno ne voli pisanje i administraciju. To ne znači da njegove vještine komunikacije i prodaje nisu dobre, naprotiv, njih treba posebno istaći.

Ovo je detalj koji nije presudan prilikom apliciranja za posao, ali može biti koristan. Zamislite se u tuđim cipelama - činjenica da ste svoj CV napisali uredno znači da ste čitaocu olakšali dobar dio posla da u aplikaciji pronađe ono što ga zanima. To govori o tome koliko ste ozbiljno pristupili zapošljavanju.  

Način apliciranja

Na kraju, vodite računa kako da aplicirate. Pažljivo pročitajte oglas i poštujte navedene korake prijave. Ako je oglasom sugerisano da aplicirate putem aplikacije na vebsajtu, onda nema potrebe da dodatno šaljete mejl. Poslodavcu to govori da niste pažljivo pročitali tekst oglasa. Takođe, ako je kompanija oglasom tražila CV na stranom jeziku, sa fotografijom ili bez, u specifičnom formatu, onda treba postupiti prema njihovim instrukcijama za prijavu.
Srećno ! ☺

Ekspoziture

Nekretnine

OGLAS - ponuda nekretnina

Kursna lista

  • val. jed. Srednji promjena
  • CHF 1 1.0759
  • GBP 1 0.9003
  • USD 1 1.1843
  • naziv 6m. 3m.
  • EURIBOR -0.42 -0.47